İlk olarak 1992 yılındaAmerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansını başlatmış olduğu “Energy Star” adlı uygulama aracılığıylar Yeşil Bilgi Teknolojileri (Green IT) kavramı ortaya çıkmıştır. “Energy Star” uygulaması sayesinde bilgi teknolojileri için kullanılan ürünlerde enerji verimliliğine göre etiketleme ortaya çıkmış ve bu sayede bu ürünleri alacak olan firmalar ise bu etiketler sayesinde enerji tüketimi açısından en verimli olan ürünleri tercih edebilmişlerdir. Günümüzde ise yeşil bilgi teknolojileri çok daha geniş bir anlama sahip olmuştur. Yeşil bilgi teknolojileri yani Green IT çevresel açıdan sürdürülebilir bilişim teknolojilerinin kullanımı olarak anlam kazanmıştır.
İlginizi çekebilir: Yeni Nesil Ofis Teknolojileri Nelerdir?
Bu çerçevede aşağıda yer alan konuların tamamı Yeşil Bilgi Teknolojileri (Green IT) kapsamına dahil edilmiştir:
- Bilgisayar parçalarının üretiminde çevreye en az zarar veren malzemeler kullanılacak şekilde üretimin yapılması
- Bilişim teknolojisi alanında kullanılacak her ürün ve her türlü cihaz (veri merkezlerinde kullanılan cihazlar ve bilgisayarlar gibi) enerji tüketimi açısından en verimli biçimde üretilmesi
- Bilgisayar ve bilgisayar malzemelerinin üretiminde ger dönüştürülebilir ve çevreye zarar vermeyen malzemelerin kullanılması
- Veri merkezlerinde bulut sistemlerin kullanılarak enerji açısından en verimli hale getirilmesi
Bu bilgiler ile yeşil bilgi teknolojileri; veri merkezleri, bilgisayarlar ve bilgisayarlar için çevre birimleri (monitör, yazıcı vs.) gibi bilişim teknolojisi için kullanılan tüm cihazların üretiminin ve kullanımının bitiminde elden çıkarılmasına kadar geçen aşamada tüm süreci kapsadığı görülmektedir.
İlginizi çekebilir: E-Ticaret Ödeme Aracı: Payoneer Nedir? Ne İşe Yarar?
Yeşil Bilişim Teknolojilerinin (Green IT) ana özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
- Etkin Uygulama: Burada anlatılmak istenen şey, bilişim sistemlerinin tasarlanması aşamasından kapasitenin optimize edilmesi gerektiğidir. Başka bir değişle kullanamayacağınız veya işinize yaramayacak olan özelliklere ve kapasiteye sahip olan ürünleri tercih etmemeniz yeşil bilgi teknolojilerinin önemli bir özelliğidir.
- Çevre Dostu Teknolojiler: Çevre dostu olan teknolojiler ile bilişim sektöründe kullanılacak olan her türlü ekipman ve malzemenin yaşam döngüsü boyunca çevreye verebileceği zararların minimize edilmesi gerektiği anlatılmaktadır. Bu sebeple kolayca geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması ve kullanılacak olan malzemelerin ise zararlı herhangi bir madde içermemesi çevre dostu teknolojiler için örnek olarak verilebilir.
- Akıllı Enerji Kullanımına Sahip Teknolojiler: Bu teknoloji, kullanılacak olan donanım ve yazılımların işlevlerini gerçekleştirirken enerji tüketimlerini de akıllı bir biçimde yöneterek minimize etmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bilişim sistemleri için tasarlanan ve ya üretilen ürünler için bu özellik mutlaka dikkate alınması gerekir.
Günümüzde ise dünya genelinde kullanılan bilgi teknolojileri kaynaklı karbondioksit salınım miktarının dünya genelindeki toplam salınımın yüzde ikisinden sorumlu olduğu görülmektedir. Fakat gittikçe artan ve yaygın bir biçimde kullanılan bilgi teknolojilerinin kullanımı ilerleyen yıllarda bu rakamın artacağını düşündürmektedir. Dünya genelinde Green IT yani yeşil bilgi teknolojilerine uyumlu bilişim sistemlerinin kullanılması ve tasarlanmasının artması sağlanırsa, karbondioksit salınım konusunda bilgi teknolojilerinin payının artması engellenebilecektir.
İlginizi çekebilir: 2020 Yılının En Gözde Akıllı Saatleri Hangileridir?