Yazılımlar genel olarak üçe ayrılmaktadır. Bunlar uygulama yazılımları (application software), sistem yazılımları (system software) ve çeviri yazılımlarıdır.
Bilgisayarımızın donanım araçlarının çalışması için gerekli olan yazılım türü sistem yazılımıdır. Bu tarz yazılımlar sayesinde bilgisayarımız donanım araçlarının görevlerini belirleyebilir ve bu görevlerde yine sistem yazılımları vasıtası ile donanım araçlarına iletilir. Bu sayede bilgisayarımız amaçlara uygun bir biçimde çalışabilir.
İlginizi çekebilir: Yeşil Bilgi Teknolojileri (Green IT) Nedir?
Sistem yazılımları içerisinde en önemli yazılım işletim sistemi yazılımıdır. İşletim sistemi yazılımları bilgisayarımızın hem donanım araçlarını yönetir hem de diğer pek çok yazılımı yönetmeyi kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse Windows, Ubuntu ve Linux popüler işletim sistemleri sistem yazılımlarına örnek gösterilebilir.
Sistem yazılımlarının olduklarından daha güçlü ve performanslı olarak çalışabilmesi için ek yazılımlar kullanılabilir. Bu ek yazılımlar ise örneğin; yerel disklerin sorunsuz bir biçimde biçimlendirilmesini, dosyaların daha hızlı ve verimli bir biçimde kopyalanmasını, işletim sistemlerine virüs benzeri sızmaların engellenmesini sağlamak gibi görevler üstlenebilir.
İlginizi çekebilir: Çizgilerle sinema: Storyboard
Uygulama yazılımları, genel olarak işletim sistemi vasıtası ile çalışabilen, kullanıcı arayüzüne sahip olan ve kullanıcıların komutları ile çalışabilen yazılımlardır. Yani diğer isimleri ile bunlara program diyoruz. Uygulama yazılımlarına örnek olarak oyunlar ve muhasebe programları gibi pek çok program örnek verilebilir. Bu tür en çok kullanılan yazılım türüdür.
Çevirici yazılımları ise diğer yazılımlarda dil değişikliği yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Pek çok yazılım dili olduğu için bazı sistem yazılımları belli başlı uygulamaları desteklemez. Bu sebeple çevirici yazılımlar sayesinde dil değişikliği yapılarak yazılım diğer sistem ile uyumlu hale getirilir.
İlginizi çekebilir: Star wars serisi hangi sıra ile izlenmeli?
Bilgisayarlar vasıtası ile sitemleri güçlendirmek amacıyla, daha fazla kullanıcı deneyimi sunan yazılımlar geliştirilmektedir. Aynı zaman da olumsuz amaçlar için kullanılan zararlı yazılımlarda geliştirilmektedir. En önemli zararlı yazılım türü ise casus yazılımlardır.
Peki, Casus Yazılım Nedir ve Ne İşe Yarar?
Casus yazılım dediğimiz şey bilgisayarların işletim sistemlerinden yer alan ya da yardımcı olarak kullanılan zararlı yazılım engelleme yazılımlarını tetiklemeden işletim sistemlerine sızmaya yarayan ve kullanıcıların önemli bilgilerini elde etmek amacıyla işletim sistemleri çökertmek ve internet bağlantılarını ele geçirmek için yazılmış olan yazılımlardır.
İlginizi çekebilir: Irkçılık İle İlgili İzlemeniz Gereken 10 Film (ve Belgesel)