Zahmetsiz bakımları, doğal güzellikleri ve minimum alan gereksinimleri sayesinde teraryumların popülaritesi günden güne artıyor. Teraryum nasıl yapılır sorusunun cevabını adım adım sizler için derledik..
Bir cam kap seçin

Temiz bir cam turşu kavanozundan vazoya kadar herhangi cam bir ürün tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken iki şey var. (1) şeffaf cam ve (2)süs eşyalarını ve toprağı yerleştirme açısından cam kabın üst tarafı dar olmamalıdır.
Teraryum yapacağınız cam kap sağlam, reaktif olmayan ve şeffaf bir cam olmalıdır. Bu özellikleri yalnızca plastik ve cam ürünler karşılıyor. Kabı dekorunuza uyacak şekilde değiştirebilirsiniz ve hemen hemen her boyut veya şekil işe yarayacaktır (küçük bir teraryumda daha az bitki kullanın).
Teraryum yapımında kullanacağınız cam fanusu veya cam kabı dikkatli bir şekilde yıkadıktan sonra kurumaya bırakmalısınız. Üzerinde tek bir damla su kalmayana kadar kuruduğuna emin olmalısınız.
İlginizi çekebilir: Güçlü Bir Ev Stili Nasıl Oluşturulur
Cam kabın tabakasını inşa edin

Kabın dibine bir avuç cilalı taş, çakıl taşı veya mermer koyun. Bu katman, drenaja ve havalandırmaya yardımcı olurken araziyi şekillendirmeye yardımcı olur. Katmanın kalınlığını kabın boyutuna göre değiştirin. Cam kabınız ne kadar küçükse cam kabın tabakası o kadar ince olmalıdır.
Çakıl taşları, cilalı taş veya mermeri en alt tabakaya yerleştirme sebebiniz bitki köklerinin çürümesini engellemektir. Tabanda eşit seviyede yerleştirdiğiniz çakıl taşları, mermer veya cilalı taşlar tabanda biriken suların bitki köklerinin çürümesi önler.
İlginizi çekebilir: Dekorasyonda Köşe Koltuk Takımları | Tüm Detaylarıyla Burada
Kömür veya aktif karbona ihtiyacınız var

Üçüncü adımda yapacağınız şey teraryumun içerisinde bakteri oluşumunu ve böceklenmeyi önlemek amacıyla kömür veya aktif karbon kullanmaktır. En alt tabakaya yerleştirdiğiniz çakıl taşlarının üzerine kömür veya aktif karbon yerleştirmelisiniz. Böylelikle, yaptığınız teraryum uzun ömürlü olabilir.
İlginizi çekebilir: Bitki yetiştiriciliğinin bedensel ve zihinsel sağlığa 4 olumlu etkisi
Toprağı ekleyin
Toprak karışımlarının üç genel kategorisi tropikal, bataklık ve çöldür. Toprak bileşenlerinin farklı oranlarda karıştırılması, teraryum planlayıcısının istenen bitkiler için özel bir toprak tasarlamasına olanak tanır. Karıştırma için toprak bileşenleri standart saksı toprağı, kumlu saksı toprağı (genellikle kaktüs toprağı olarak adlandırılır), topraksız saksı karışımı, perlit, turba yosunu, kum veya keskin kum, humus ve bahçecilik kömürüdür. Kullanılan oran ve bileşenler ortaya çıkan toprak karışımının özelliklerini belirler.

Tropikal bir toprak oluşturmak için iki kısım kumlu saksı karışımı, bir kısım perlit ve bir kısım turba yosununu karıştırın. Bir kısım topraksız saksı karışımı, bir kısım kum ve iki kısım standart saksı toprağı karıştırarak farklı bir tropikal toprak oluşturun. Bataklık toprağı karışımı, üç kısım turba yosunu, iki kısım standart saksı toprağı, bir kısım kömür ve bir kısım kumdan oluşur. Bataklık bitkileri için tasarlanmış teraryum toprağındaki daha yüksek turba yosunu yüzdesi tropikal karışımlardan daha fazla nem tutar.
Bir çöl toprağı oluşturmak için üç kısım kumlu saksı toprağı, iki kısım humus, bir kısım perlit, bir kısım kömür ve bir kısım kumu birleştirin. Bu karışımda kömür, çürüyen humustan kaynaklanan kokuları emmeye yardımcı olur. İki kısım topraksız saksı karışımı, bir kısım kumlu toprak ve bir kısım kum kullanarak farklı bir çöl toprağı karışımı oluşturun. Bu çöl toprağı karışımlarındaki kum, perlit ve kum, kaktüslerin ve sukulentlerin ihtiyaç duyduğu ideal drenaj özelliklerini sağlar.
İlginizi çekebilir: Sonbaharda çiçek açan 7 bitki
Teraryum bitkilerini yerleştirin

Kapalı bir teraryum sürekli olarak sıcak ve nemli olan kendi kendine yeterli bir mikro ortam yaratır ve bu nedenle sıcaklığı ve nemi seven bitkileri seçin. Gerçekten az bakım gerektiren kapalı bir teraryum için daha yavaş büyüyen, küçük kalacak ve hepsinin benzer aydınlatma gereksinimlerine sahip bitkileri seçmelisiniz.
Burada vurgulanan bitkiler çoğunlukla orta ila parlak dolaylı güneş ışığında gelişen bitkilerdir. Bu nedenle, hepsi benzer aydınlatma tercihlerini paylaşan bitkileri bir araya getirdiğinizde teraryumunuzu bu bitkiler için doğru aydınlatmayı alan bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Düzgün inşa edilmiş kapalı bir teraryumda kapalı sistemde nem sürekli dolaştığı için bitkileri çok sık sulamanız gerekmez.
Genel teraryumlar için bitki öneren makalelerin, genellikle açık kaplar için uygun olan sukulentler gibi bitkileri listelediğini ve bu bitkilerin kapalı olanlarda iyi performans göstermeyeceğinden bahsetmediğini bilmek önemlidir. Kullanabileceğiniz bitkiler;
- Peperomia (Zümrüt dalgası)
- Pilea (Çin para ağacı)
- Yosun
- English Ivy
- Baby Tears Plant
- Eğrelti otu
- Kaktüs
- Sukulent
Teraryuma bitkileri yerleştirdikten ve süslemeyi tamamladıktan sonra sulama yapmalısınız.
İlginizi çekebilir: Havayı Temizleyen Ev Bitkileri Nelerdir?