Yaşınız ve yaşadıklarınızın bir önemi olmaksızın bir terapiste düzenli olarak görünmek en sağlıklı versiyonunuza ulaşmanıza yardımcı olabilir. Alacağınız terapi ile ilişkilerinizi iyileştirebilir, duygularınızı tanıyabilir veya sorunlarınızı çözmek amacıyla yapıcı davranışlar sergileyebilirsiniz.
Terapistiniz yalızca terapi sürecinde odaklanır ve konuştuğunuz her şey gizli kalır. Aileniz veya yakın arkadaşlarınız ile dertleşmekten oldukça farklı olan terapi süreci ile ilgili bilgiler toplum içerisinde pek bilinmemektedir. Alacağınız psikolojik destek ile size zarar veren davranışları ve alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kontrol Odağı Nedir? İç Kontrol ve Dış Kontrol Tanımları Nelerdir?
Psikolojik destek nedir?

Tıp literatüründe psikolojik destek, ruh sağlığı uzmanları tarafından acil ihtiyacı olanlara sunulan bir dizi hizmeti tanımlayan geniş bir terimdir. Psikolojik destek ile hayata daha objektif yaklaşacaksınız. Yanlışlarınızı ve doğrularınızı göreceksiniz. Hayatınızda üçüncü bir profesyonel bakış açısı yer alacaktır.
Ayrıca, alacağınız psikolojik destek sayesinde sevdiğiniz insanların yanında yargılanma veya farklı düşüncelere sebep olma çekincesi ile dile getiremediğiniz duygu ve düşüncelerinizi dile getirebileceksiniz. Dile getirmekten korktuğunuz duygu ve düşünceleri karşınızda oturan uzman yargılamayacaktır.
Bununla birlikte, birçok zihinsel sağlık durum belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olan terapi, tedaviye kısa sürede yanıt vermeyecek durumlar ile başa çıkma mekanizmasını öğretebilir. Zihinsel sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı septomları azaltabilir ancak tamamen tedavi edemez.
İlginizi çekebilir: Doğal Gözlem Yöntemi Nedir? Teknikleri ve Uygulama Kapsamı
Neden psikolojik destek almalıyız?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi psikolojik destek veya terapi ile birçok zihinsel sağlık belirtileri tedavi edilebilir ve ilaçlar yalnızca birtakım hafif septomları azaltabilir. Bu nedenle, insanların zihinsel sağlık problemlerinde yalnızca ilaç değil, aynı zamanda psikolojik destek alması zorunludur.
Günümüzde psikolojik desteğe ihtiyacı olan insanların yaklaşık olarak yüzde 40’ı psikolojik destek almayı reddediyor. Psikolojik desteği ertelemek veya kasıtlı olarak psikolojik destek almaktan kaçınmak zihinsel sağlık problemlerinizi kötüleştirebilir. Şöyle ki, ilişkilerinize zarar verebilir, odaklanma sorunu yaşayabilirsiniz, ruhsal çöküntüler yaşayabilirsiniz. Tüm bu sonuçlar uzun vadede hayatınızı olumsuz etkiler.
İlginizi çekebilir: Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir? Septomları ve Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik destek almanız için 5 neden

Sorunlarla başa çıkma stratejilerini öğrenebilirsiniz
İnsanların çocukluktan itibaren belirli alışkanlıklar edinmesi ve ergenlik döneminden önce bile karşılaşılan zorluklarla başa çıkmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Yeterince uyumaya yardımcı olmak için ilaç kullanımı ve yaşamın stresiyle başa çıkmaya yardımcı olacak belirli bir yiyecek çeşidi gibi çocuklukta veya yaşamın erken döneminde geliştirilebilecek çeşitli yöntemler terapi ile değiştirilebilir.
Terapi, mevcut ve gelecekteki sorunları yönetmek için yeni başa çıkma stratejileri keşfetmenize yardımcı olabilir. Başa çıkma stratejileri, stresi yönetmek veya stresi en aza indirmek için yaptığınız kasıtlı çabaları içermektedir. Sayısız sorunu yönetmek için çok sayıda başa çıkma stratejisi mevcuttur.
Yeni başa çıkma stratejilerini öğrenmek ve uygulamak sorunlarınızı yönetmenin kontrolünün sizde olduğuna inanmanız için size güven verir. Terapi, mevcut stres faktörlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir ve sizi gelecekte etkili bir şekilde yönetme becerileriyle donatabilir.
İlginizi çekebilir: Pasif-Agresif Davranışın Sebepleri Nelerdir? Nasıl Baş Edilir? Örnekleri Nelerdir?
İyi bir rehber olabilirsiniz
Yakın çevrenizdekilere ve bir ebeveyn olarak çocuklarınıza yaşamları boyunca hissedecekleri duygularda iyi bir rehber olabilirsiniz. Bir ebeveyn olarak çocuklarınıza duyguları tüm renkleri ile yaşamanın herhangi bir sorun teşkil etmediğini, hissettikleri her şeyin çok doğal olduğunu anlatabilirsiniz.
Ayrıca, duyguları tüm renkleri ile ifade etmenin iyi bir şey değil, aynı zamanda sağlıklı bir şey olduğunu gösterebilirsiniz. Öte yandan, göz ardı edildiğini veya haksızlığa uğradığını hissettiklerinde ya da birileri kırıcı bir şey söylediğinde öfkelerini ifade etmenin önemli olduğunu gösterebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yapısal Şiddet Nedir? Sosyal ve Ekonomik Bakış Açısı
Zihni keşfetmenize yardımcı olur
Kişinin düşünce ve eyleminin iç gözlemi, eski düşünce kalıplarını ve davranışlarını tersine çevirerek duygusal ve fiziksel sağlığa faydalı olan zamanla benimsenen bir yöntemdir. Terapötik seanslara katılımla birlikte çeşitli yaşam momentumları küçük şekillerde korunabilir. Benlik saygısını, kendine güveni, ilişkileri, öfkede atılganlığı zenginleştirip geliştirerek ve günlük rutinleri ve yaşam hedeflerini belirlemeye yardımcı olarak günlük yaşamda bilinçdışı zihinle bağlantı kurma işlevine yardımcı olabilir.
Psikolojik destek ile birlikte zihin gelişimini yavaş yavaş inşa edebilirsiniz. Bu nedenle, psikolojik destek almayı spor yapmaya benzetebiliriz. Kişi ne kadar tutarlı olursa kişi o kadar güçlü olur. Spor yaparak nasıl kaslarınızı güçlendiriyorsanız psikolojik destek ile birlikte duygularınızı güçlendirirsiniz.
İlginizi çekebilir: Guilt Trip Nedir? Nerelerde Görülür? Nasıl Engellenir?
Tümdengelim yöntemi ile akıl yürütmeyi geliştirir
Terapötik seanslar, bireylerin kendilerini suçlu veya güvensiz hissetmediği, sakin ve huzurlu bir ortamda yapılır. Bir toplantıda, bir terapist her zaman bireylere yapmaları gereken her şeyi söylemeyebilir fakat söylenenlerden ve rehberlik yoluyla olmayanlardan düşünce süreçlerini ortaya koymaya çalışır.
Ayrıca, terapistler bireylerin neyi sevdiklerini ve istediklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak için daha profesyonel eğitim, destek ve empatik geri bildirim sağlayabilir. Tedavinin çeşitli yönlerinde uzmanlaşmış terapistler, bireylere duyguların ve semptomların nereden kaynaklanabileceğini ve farklı durumlarda bu tür duygulardan daha iyi hissetme tekniklerini öğretebilir.
İlginizi çekebilir: İkili ilişkilerde psikolojik şiddet: Duygusal manipülasyon
Objektif bir bakış açısı kazanırsınız
Düşüncelerimizi ve duygularımızı yakın arkadaşlar ve aile ile paylaşmak gerçekten önemlidir ama bir terapistle tamamen farklıdır. Bir arkadaşınızla sorunları birbirinizle paylaşırsınız fakat oysaki terapötik ilişki size ve yalnızca size odaklanır.
Bir terapist size birlikte benzersiz bir nesnel bakış açısı sunar. Psikologlar, insanlık durumunu anlamak ve arkadaşların yapamayacağı şekilde size yardımcı olmak için eğitimde yıllarını harcarlar. Böylelikle değişim için somut adımlar oluşturabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 21.yüzyılın sorunu: Özgüven eksikliği nedir ve nasıl giderilir?