Aralarında seçim yapabileceğiniz çok sayıda dizüstü bilgisayar bulunmaktadır ve bu dizüstü bilgisayarlar arasından hem bütçenize uygun hem de ihtiyacınıza uygun olanını seçmelisiniz. Yeni teknolojik değişiklikler ile bir araya getirilmiş dizüstü bilgisayarlar güçlü ve kaliteli olduğu anlamına gelmez. Üstelik, her gün çıkan teknolojik değişiklikleri takip etmek akıl işi bile değildir. Size yardımcı olması için bir dizüstü bilgisayar satın alma rehberi hazırladık.
İlginizi çekebilir: AloT Yapay Zeka Nedir?
Hafiflik ve boyut
Dizüstü bilgisayar boyutları 11,6 inçten başlar ve 17,3 inç’e kadar çıkar. Örneğin, HP, Dell, ASUS ve Acer gibi çoğu marka ve OEM, 13,3 inç, 15,6 inç ve 17,3 inç olmak üzere üç ekran boyutu sunma eğilimindedir. İhtiyacınız ve kullanım alanına uygun olarak satın alacağınız dizüstü bilgisayarın hafifliği ve boyutu taşınabilirliği açısından oldukça önemlidir. Önceliğiniz dizüstü bilgisayarınızın taşınabilirliği ise 12,5 inç veya 13,3 inç boyutunda ekrana ve 1 kg ile 1,5 kg arasında ağırlığa sahip olanları tercih etmelisiniz.
Dizüstü bilgisayarların en iyi özelliklerinden bir tanesi şüphesiz çantanızda sizinle birlikte tüm dünyayı gezebilmesidir. Ultrabook olarak pazarlanan hafif ve ince tasarımlı dizüstü bilgisayarlara göz atabilirsiniz. Ofis işlerinizi eve taşımak istediğinizde veya kafede çalışmak istediğinizde dizüstü bilgisayarlar sizler için idealdir. Baktığınız dizüstü bilgisayarların hafif olması fonksiyonel olmadığı anlamına gelmez.
İlginizi çekebilir: Yazılım Türleri Nelerdir?
Ekran kalitesi

Çoğumuz mesai saatleri boyunca bilgisayar ekranı başında vakit geçiriyoruz. Bu nedenle, gözünüzü yormayan ve göz sağlığınıza zarar vermeyecek ekrana sahip dizüstü bilgisayarlar önceliğiniz olmalıdır. Örneğin, dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarlar gibi parlak ekranlara sahip olanlar çevrenizdeki ışıkları yansıtma eğiliminde olduğu için gözleriniz daha fazla yorar. Bu nedenle, oyun oynuyorsanız, içerik izliyorsanız veya resim/video içeriğini düzenliyorsanız bu kesinlikle bir dezavantaj olabilir. İçerik oluşturan profesyonel bireyler seçkin modern dizüstü bilgisayarların sunduğu 4K özelliğini düşünebilir.
Bununla birlikte, dizüstü bilgisayarınızı nasıl kullanacağınıza bağlı olarak ekran çözünürlüğü önemlidir. 1920×1080 tam HD ekrandır. Bu size harika bir görüntü kalitesi ve pencerelerinizi görüş alanında tutmak için bolca alan sağlar. Son olarak, dizüstü bilgisayar ekranı seçeneklerini keşfetmek isterseniz bir bilgisayar mağazasına gidip bizzat kontrol etmelisiniz çünkü teknik özellikler, gerçek kullanıcı deneyimi hakkında her zaman net bir fikir vermez.
İlginizi çekebilir: E-Ticaret Ödeme Aracı: Payoneer Nedir? Ne İşe Yarar?
CPU (İşlemci)

CPU’nun ana işlevi, bir çevre biriminden (klavye, fare, yazıcı, vb.) veya bilgisayar programından girdi almak ve ihtiyaç duyduğu şeyi yorumlamaktır. CPU monitörünüze bilgi verir veya çevre biriminin istenen görevini yerine getirir.
Dizüstü bilgisayarların RAM, CPU ve sabit disk gibi bileşenleri teknolojik aletler ile ilgilenenlerin bile kafasını karıştırmaktadır. Bilgisayarın beyni olarak nitelendirilen CPU (işlemci) bilgisayarınız performansı ile doğrudan ilişkilidir. İhtiyacınıza bağlı olarak fiyat olarak ucuz bir model bile işinizi görebilir. Birçok kullanıcı için Intel Core İşlemci, çoklu görev ve multimedya görevleri söz konusu olduğunda en iyi performansı sunar. Core i3 tabanlı dizüstü bilgisayarlar genellikle giriş seviyesi sistemlerde bulunurken Core i5 ana akım bilgisayarların çoğunu oluşturur. Teknik olarak detaya girmeden size hızlı ipuçları verelim:
- Core i3’ü giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlarda bulacaksınız.
- Core i5’i orta sınıf dizüstü bilgisayarların çoğunda bulacaksınız.
- Core i7’yi üst seviye dizüstü bilgisayarlarda bulacaksınız. Genellikle en iyi performansı bu dizüstü bilgisayarlar gösterir fakat fazla ısınabilir.
İlginizi çekebilir: 2020 Yılının En Gözde Akıllı Saatleri Hangileridir?
Pil ömrü

Genel olarak şarjı tam dolu dizüstü bilgisayarların pil ömrü 1 saat ve 10 saat aralığındadır. Ancak, ekran parlaklığı, Wifi, medya, açık olan programlar dizüstü bilgisayarların pil ömrünü etkileyen faktörler vardır. Zamanla, dizüstü bilgisayarların pil ömrü azalır ve daha sık şarj etmeniz gerekir.
Yalnızca prize yakın bir masada kullanacağınız büyük, hacimli bir dizüstü bilgisayar veya oyun donanımı satın alıyorsanız pil ömrü konusunda endişelenmenize gerek yok fakat evde veya işte olsanız bile dizüstü bilgisayarınızı kucağınızda kullanmayı planlıyorsanız 8+ saat ideal olmak üzere en az 7 saat dayanıklılık isteyeceksiniz. Bir dizüstü bilgisayarın beklenen pil ömrünü belirlemek için üreticinin sözüne inanmak yerine nesnel kaynaklardan elde edilen üçüncü taraf sonuçlarını okumalısınız.
İlginizi çekebilir: Yeni Nesil Ofis Teknolojileri Nelerdir?
RAM

Bilgisayar rastgele erişim belleği (RAM), sisteminizin performansını belirlemede en önemli bileşenlerden biridir. RAM, uygulamalara kısa vadede verileri depolamak ve bunlara erişmek için bir yer sağlar. Bilgisayarınızın aktif olarak kullandığı bilgileri hızlı bir şekilde erişilebilmesi için saklar. Öte yandan, SSD’ler sistemin maksimum performansı vermesine yardımcı olur.
Sisteminizin hızı ve performansı, yüklediğiniz RAM miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Düşük Ram seviyesi bilgisayarın durgun ve yavaş çalışmasına sebep olur. Bu durumda, bilgisayarınızın RAM seviyesini sisteminizdeki diğer bileşenlerle uyumlu bellek satın alarak yükseltebilirsiniz. 4 GB RAM minimumdur. Çok sayıda yüksek güçlü yazılım kullanacaksanız 8 GB veya daha fazlasına göz atmalısınız.
İlginizi çekebilir: Microsoft dijital asistanı: Cortana nedir? Nasıl çalışır? Özellikleri nelerdir?
Sabit sürücü

Dizüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında sabit sürücü de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayarlar depolama alanları için farklı sabit sürücüler kullanmaktadır. Öncellikle, farklı sabit sürücülere ve işlevlerine göz atalım.
- SSD (Solid State Drive): Katı hal sürücüsü (SSD), bilgisayarlarda kullanılan yeni nesil bir depolama aygıtıdır. SSD’ler, geleneksel bir mekanik sabit diskten çok daha hızlı olan flash tabanlı bellek kullanır. SSD’ye yükseltmek, bilgisayarınızı hızlandırmanın en iyi yollarından biridir. SSD’yi oyun, sunucu, iş ve mobilite gibi kullanım alanlarında tercih edebilirsiniz. Örneğin, programlama ortamları ve veri analizi ile çalışan şirketler, erişim süreleri ve dosya aktarım hızları kritik olduğu için genellikle SSD’lere güvenir. Ayrıca, gişe rekorları kıran oyunlar harita, seviye ve karakterler ile ilgili sürekli güncelleme yaptığı için mevcut bilgi işlem teknolojisinin sınırlarını zorladığı için SSD tercih eder.
- HDD (Hard Disk Driver): Sabit disk sürücüleri, depolama kapasitelerini istikrarlı bir şekilde artırarak ve fiziksel boyutlarını azaltarak 50 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. HDD’ler, verileri okumak ve yazmak için dönen disklere güvenir. Sabit disk sürücülerinin faydaları arasında kanıtlanmış bir teknoloji olmaları ve genellikle aynı miktarda depolama olmaları sayılabilir. Üstelik, katı hal sürücülerinden daha ucuz olmalarıdır. Halihazırda HDD’ler, SSD’lerden daha fazla depolama alanına sahip olarak da mevcuttur.
İlginizi çekebilir: Tiny House Nasıl Dekor Edilir? Nelere Dikkat Etmelisiniz?