Her yaş grubundaki insanın şikayet ettiği akne problemi genç yaş grubunda daha yaygındır. Cildinizde yağ salgılayan sebumların tıkanması sonucu ortaya çıkan akne ve sivilce tedavisi için uygulayabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik…
Akne, ciltteki aşırı aktif yağ bezleri ve gözeneklerde iltihaplanmaya (şişme ve kızarıklık) yol açan yağ, ölü deri hücreleri ve bakteri birikiminden kaynaklanmaktadır. Ergenlik döneminde hormonlar aktif hale geldiğinde yağ bezleri uyarılır. Bu nedenle, ergenlik döneminde olan yetişkin bireylerde sivilce görülmesi oldukça normaldir. Ayrıca, genetik ile ilişkili olarak akneler aile büyüklerinizden birinde varsa sizin de cildinizde akne görülmesi ihtimaller arasındadır.
Etkili akne (sivilce) tedavileri mevcut olmakla birlikte cildinizde ortaya çıkan akne ve şişkinliklerin iyileşmesi ve ortadan kaybolması zaman almaktadır. Bu nedenle, bir sivilce geçtiğinde cildinizde diğer sivilcelere rastlayabilirsiniz.
18-30 yaş aralığındaki yetişkinlerde en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biri olan akne ve sivilceler ile mücadele etme konusunda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Cilt üzerinde yaralanmalara ve duygusal sıkıntılara sebep olabilecek akne (sivilce) tedavisine ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk yanıt alırsınız.
İlginizi çekebilir: Cilt Bakımında Kullanılan AHA ve BHA Asitleri
Akne (Sivilce) Neden Oluşur?

Çoğunlukla, akneler, ergenlik ve genç yetişkinlik yıllarında aktif hale gelen androjen hormonları tarafından yönlendirilen hormonal bir durumdur. Bu hormonlara duyarlılık – derideki yüzey bakterileri ve yağ bezlerindeki yağ asitleri ile birleştiğinde – akneye neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Makyajsız Güzel Görünmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Akne (Sivilce) çeşitleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

İnsan vücudunun her yerinde olan yağ bezeleri yoğun olarak yüzünüz, boynunuz, alnınız, göğsünüz, omuzlarınız ve sırtınızın üst kısmında olması nedeniyle sivilcelere de en sık vücudunuzun bu bölgelerinde rastlanır. Akneler:
- Beyaz uçlu akne
- Siyah nokta
- Papül
- Püstüller
- Nodüller
İlginizi çekebilir: Evde Yıpranmış Kıvırcık Saçlar İçin Bakım
Beyaz uçlu akne ve tedavisi

Gözenekleri tıkayan ölü cilt hücreleri ve yağ sebumları sebebiyle genellikle ergenlik döneminde rastlanan beyaz uçlu aknelerin, cildinizde yayılması sonucu bir uzmana başvurmalısınız. Elinizle müdahale etmemeniz gereken akne türlerinden biri olan beyaz uçlu sivilceler için cildinizin temizliğine dikkat etmelisiniz.
Hafif bir akne şekli olarak kabul edilen beyaz uçlu aknenin tedavisi diğerlerine nispeten kolaydır. Akne oluşumunu önlemek amacıyla topikal retinoidlere başvurabilirsiniz.
Topikal bir retinoid kullanmanın bir sonucu olarak cildiniz güneşe karşı daha hassas bir yapıya bürünecek ve bu nedenle her gün güneş koruyucu kullanmalısınız.
İlginizi çekebilir: Keçi Sütü Sabunun Faydaları Nelerdir?
Siyah nokta ve tedavisi

Siyah nokta, ciltte tıkanmış kıl foliküllerinden kaynaklanan küçük şişliklerdir. Koyu veya siyah yüzeyleri vardır ve genellikle çok küçüktürler. Siyah noktalar hafif bir sivilce şeklidir ve genellikle yüzde, özellikle burun ve çenede oluşur, ancak sırt, göğüs, boyun, kollar ve omuzlarda da ortaya çıkabilir.
Siyah noktalar en çok salisilik asit ve benzoil peroksit içeren spot tedaviler gibi tezgah üstü ürünlerle tedavi edilir. Siyah noktalar bir tür akne vulgaris veya hormonal aknedir. Siyah nokta oluşumundaki en yaygın nedenler arasında ergenlik ve hamilelik gibi gibi hormonal değişimler sırasında meydana gelebilecek aşırı yağ bezi üretimidir. Siyah noktalar, saç kökleri tahriş olduğunda veya ölü deri hücreleri düzenli olarak dökülmediğinde de oluşabilir.
İlginizi çekebilir: Cruelty Free/Vegan Kozmetik Ürünler Nedir?
Papül akne ve tedavisi

Kırmızıyı andıran koyu pembe ve küçük yapısı ile hassas bir sivilce türüdür. Akne papülleri, kıl folikülü veya daha yaygın olarak gözenek dediğimiz şey, cilt hücreleri ve aşırı yağ ile tıkandığında gelişir. Bu tıkaç veya tıkanıklığa komedo denir. Tüm akne papülleri bir komedo olarak başlar.
Gözenekte biriken tüm bu ekstra malzeme, folikül üzerinde baskı oluşturur. Yeterli basınçla folikül duvarı yırtılır. Malzeme çevreleyen cilde dökülerek tahrişe neden olur. Cilt kırmızı, iltihaplı ve ağrılı hale gelir. Bu kırmızı yumruya papül denir. Bazen irin leke üzerinde beyaz bir kafa oluşturduğunda papül akne püstülüne ilerler. Papüller küçük veya büyük olabilir. Öte yandan, özellikle kırmızı, şiş ve ağrılı bir akneniz var ise papül yerine akne modülü ile karşı karşıya olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Adım Adım Günlük Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?
Püstül akne ve tedavisi

Püstül, irin adı verilen sarımsı bir sıvıyla dolu şişkin bir cilt iltihaplanmasıdır fakat temelde büyük bir sivilcedir. Bir çeşit enfeksiyona yakalandığınızda ortaya çıkan ve beyaz kan hücreleri ile savaşmaya çalışan bir sivilce türüdür.
Bu, enfekte sıvı ve ölü beyaz kan hücrelerinin (irin) bir karışımına neden olabilir. Cildinizin altında veya bir gözenekte irin biriktiğinde bir püstüle ortaya çıkabilir.
Püstüllerin septomları arasında hassas ve ağrılı olmasını sayabiliriz. Ayrıca, beyaz veya sarımsı merkezleri olan küçük kırmızı yumrulardır. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde görülebileceği gibi yüz, kasık, bacak ve boyun bölgesinde yaygın olarak rastlanabilir.
İlginizi çekebilir: Kışın Güneş Kremi Kullanmanız İçin 5 Neden
Nodüller ve tedavisi
Cildinizin derinliklerinde bulunan büyük, sert ve ağrılı sivilcelerdir. Nodüler akne derinin altında sert, ağrılı akne lezyonları ile karakterizedir. Genellikle yüzü, göğsü veya sırtı etkiler. Genellikle birkaç gün içinde iyileşen normal sivilcelerin aksine akne nodülleri haftalar veya aylarca sürebilir.
Nodüler akne tedavisi bir dermatologdan yardım almalısınız. Reçeteli tedaviler arasında oral antibiyotikler, retinoidler ve hormonal tedaviler bulunur. Bazı durumlarda doktorlar kist veya nodül içine ilaç enjekte edilmesini veya boşaltılmasını önermektedir.
Nodüler akne yara izine neden olabilir. Nodüler akne izleri olan cildin görünümünü ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olacak çeşitli tedaviler vardır. Nodüler akne ve yara izlerini tedavi etmek zihinsel ve duygusal sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir: Doğal Yöntemlerle Diş Beyazlatma