Cilt Bakımında Kullanılan AHA ve BHA Asitleri

-

Günden güne gelişen bilim ile cilt bakım rutininde yeni ürünler ile tanışıyoruz. Nitelik ve nicelik bakımından çeşitlenen cilt bakım rutinlerinde son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan cilt bakım asitleri ile ilgili bilmeniz gerekenlerle ilgili size bir rehber oluşturduk.

Cilt bakım rutininize asit ekleme düşüncesi gergin hissetmenize sebep olabilir. Cilt bakım rutininde tercih edilen iki tür asit vardır: (1) alfa hidroksi asitler (AHA) ve (2) beta hidroksi asitler (BHA). Cilt yüzeyinde meydana gelen pul pul dökülmeler için kullanılan cilt asitleri ile cildiniz daha parlak ve daha pürüzsüz olur.

İlginizi çekebilir: Makyajsız Güzel Görünmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Cilt için kullanılan asit çeşitleri nelerdir?

AHA, BHA Nedir? — Arasındaki Fark - Makyaj MAG

AHA

Cilt bakım rutininde kullanılan asit türlerinden bir tanesi AHA asitleridir. Suda çözünen çözünen ve cilt yüzeylerinde meydana gelen ince çizgileri yok etmek amacıyla kullanılır. Ayrıca, AHA asitler cildin donukluğunu gidererek ışıltılı bir görünüm verir.

AHA’lar veya diğer ismiyle alfa hidroksi asitler meyve ve süt gibi gıdalarda doğal olarak bulunan bir asit grubudur. Bununla birlikte, AHA asitler, gruptaki en güçlü olan glikolik asit ile değişen derecelerde peeling yapmaktadır. Alfa hidroksi asit içeren tüm kozmetiklerin etiketinde konsantrasyon bilgisi yoktur. Güvenlik açısından aktif bileşenlerin konsantrasyonunu belirleyen ürünler kullanmak en iyisidir.

İlginizi çekebilir: Tiny House Nasıl Dekor Edilir? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

AHA asit türleri nelerdir?

Cilt bakım rutinine eklemeyi düşündüğünüz AHA asidinin birkaç türü bulunmaktadır ve hepsi farklı amaçlara hizmet etmektedir.

  • Laktik Asit: Yaşlanma etkisini azaltma ve leke giderici olarak cilt bakım rutinine eklenebilir. Cildin ışıltısını ve yeniden yapılanmasına yardımcı olan laktik asit, süt ürünlerinden ve bazı sebze türlerinden elde edilmektedir. Hassas cilt kullanımına uygun olduğu belirtilmiştir.
  • Fitik Asit: Güneşin zararlı ışınlarına karşı cilt üzerinde koruma sağlayan AHA türü bir asittir. Bununla ilişkili olarak hiperpigmentasyonu önlediği söylenebilir. Cilt tonunu eşitler ve cildi aydınlatır.
  • Sitrik Asit:

BHA

Beta hidroksi asit, doğada aspirine benzer bir kimyasal özelliği olan aşındırıcı olmayan bir asittir. Yağda çözünme özelliği bulunan BHA asidi, cildin gözeneklerine girerek ölü cilt hücrelerini, yağları ve bakterileri ciltten çıkarır. Ayrıca, cilde nüfuz ettiğinde siyah nokta oluşumunu önlemek için savaşır.

Cildin nemlenmesini sağlayan beta hidroksit asitleri, ince yapısı nedeniyle ciltteki gözenekleri kapatmaya yardımcı olur ve cildin sıkılaşmasını sağlar.

İlginizi çekebilir: Akıllı Telefon İle Fotoğraf Çekmenin Püf Noktaları

BHA asit türleri nelerdir?

Cilt bakım rutinine eklemeyi düşündüğünüz BHA asidinin birkaç türü bulunmaktadır ve hepsi farklı amaçlara hizmet etmektedir. Başlıca BHA asit türlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Salisilik asit: En yaygın tercih edilen BHA asit türlerinden olan salisilik asit aynı zamanda en güçlü BHA asit türüdür. Öte yandan, büyük molekül boyutu ve anti-inflamatuar yapısı nedeniyle glikolik asit (en güçlü AHA) kadar tahriş edici değildir. Sivilceler üzerinde yarattığı olumlu etki nedeniyle yağlı ve akneye eğilimli olan ciltlerin kullanımına uygundur.
  • Betain salisilat: Salisilik asit gibi dramatik sonuçlar verme ihtimali oldukça düşüktür bu nedenle gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Salisilik asit ve şeker pancarından elde edilen nemlendirici bir amino asit olan betainden oluşan bir BHA asit türüdür.

İlginizi çekebilir: Yeşil Bilgi Teknolojileri (Green IT) Nedir?

AHA ve BHA asitlerinin ortak işlevleri nelerdir?

Tüm cilt tiplerine uygun en iyi nemlendirici kremler! | CildimveBen
  • Her iki asidin ortak işlevlerinden bir tanesi peeling etkisi ile pürüzsüz bir cilt elde edebilirsiniz.
  • Ölü cilt hücrelerinden ve derilerinden kurtulabilirsiniz. Böylelikle daha ışıltılı ve parlak bir cilt elde edersiniz.
  • Cilt lekeleri üzerindeki olumlu etkisi ile cilt tonunu eşitler çünkü her iki asit türü de rengi bozulmuş ölü cilt hücrelerinin dökülmesini teşvik etmektedir.
  • Cilt üzerinde kolajen yoğunluğunu arttırır bu nedenle cildinizde meydana gelen ince kırışıklıklar üzerinde etkilidir.
  • AHA ve BHA asitleri cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Makyaj Süngerleri Nasıl Temizlenir?

AHA ve BHA asitlerinin farklı işlevleri nelerdir?

  • Suda çözünen AHA asit türü, cilt yüzeyinde pul pul dökülmelere neden olur fakat yağda çözünebilen BHA asitleri ciltte derine nüfuz ederek gözenekleri derinlemesine temizler.
  • AHA’ların sebum üzerinde bir etkiye sahip olması ile birlikte BHA’lar yağlı cildi kontrol etmeye yardımcı olmak için yağ salgılanmasını yavaşlatır.
  • Sivilce üzerinde BHA’ların daha olumlu etkisi vardır.
  • AHA’ların gözenekler üzerinde büyük bir etkisi yoktur. Ancak, BHA’lar gözenekleri temizleyerek küçük görünmesine yardımcı olur.
  • Yanlış konsantrasyon ve pH değeri ile cildinize uyguladığınızda cildiniz kuruyarak tahriş olabilir. Bununla birlikte, AHA’lar (özellikle glikolik asit) tahriş, kızarıklık ve iltihaplanma gibi dramatik sonuçlara yol açabilir. BHA’lar, büyük molekül boyutları ve anti-inflamatuar özelliği ile daha yumuşak bir yapısı vardır.
  • AHA’lar ışığa duyarlılığa sebep olur. Şöyle ki, AHA’lar cildinizin güneşe duyarlılığını arttırarak güneş hasarına ve erken yaşlanmaya karşı daha savunmasız hale getirebilir.

İlginizi çekebilir: Dizüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sizin İçin Seçtiklerimiz

BİZİ TAKİP EDİN

74BeğenenlerBeğen
1,375TakipçilerTakip Et
81AboneAbone Ol

KİBİRSİZ.COM'DA POPÜLER

KİBİRSİZ.COM'DA SON YAZILAR